Homoródalmás – „Szabó Gyula-emlékszoba és Turisztikai Iroda”

SICVLICVM 00009.

Másfél évtizeddel ezelőtt vásárolta meg a helyi önkormányzat a település egyik legidősebb házát. Ez egy hagyományos jellegű kétosztatú, falban oltott mésszel rögzített, hagyományos technikával készült épület, amelyet eredetileg is hódfarkú cseréppel fedtek. Másodlagosan beépített mestergerendáján az 1645-ös dátum szerepel. Ha nem is akkor, de legkésőbb a 19. század első évtizedeiben épülhetett.

A Kis-Homoród közelében, szemben a Német utca bejáratával áll az egykori Bencző-féle ház, amelyről az állagfelmérés során kiderült, hogy alapját konszolidálni, drénezni kell, tereprendezési munkálatokat kell elvégezni, és – a régiek mintájára – új nyílászárókkal kell ellátni, szarvazatát, majd a cserepeket is ki kell cserélni. Az épületet korábbi tulajdonosai hosszú időn át raktárként használták, s állagát a közelében levő, viszonylag forgalmas úton zajló forgalom is jelentősen megviselte.

 

A felújításhoz szükséges összeget Európai Uniós pályázati forrásból teremtették elő, majd úgy építkeztek, hogy kettős funkciót adjanak az objektumnak: egyrészt turisztikai információs iroda létrejöttét szorgalmazták, itt helyeztek el néhány szép kivitelű muzeális tárgyat, és ugyanakkor itt alakították ki (2014) – a család által adományozott tárgyakból – Szabó Gyula (1930-2004) író emlékszobáját, aki itt született, s aki művei által élete végéig kötődött a településhez.

Túl ezen a helyi önkormányzat évi rendszerességgel, a csíkszeredai Székelyföld című lap szerkesztőségével együttműködve, Szabó Gyula-díjat ítél oda egy-egy olyan fiatal irodalmi tehetségnek, aki valamilyen módon – születése, származása vagy művei révén – kötődik a Homoród-mente falvaihoz.

Megemlékezés és emlékszoba-avatás (2014) – Simó Márton felvételei

Egy viszonylag sikeres felújításról beszélhetünk. Az épület mindkét rendeltetését betölti. A koronavírus-járvány ugyan korlátozta a beutaztatást, de a gyalogos turizmus erősödése tulajdonképpen jót tett a vidéknek, hiszen kiszolgálásuk egyszerűbb és zökkenőmentesebb. Menet közben komoly fejlesztések zajlottak a Vargyas-völgyében, illetve a faluban található kút környezetében épült fel a Sósfürdő, amely immár egy esztendeje – 2020 nyara óta – folyamatosan működik. Ezek a lehetőségek a slow turism különböző formáinak a megjelenését és folyamatosságát segítik.

Szabó Gyula sírja a homoródalmási unitárius temetőben – Simó Márton felvétele

(2021. november 15.)

Élő Székelyföld Munkacsoport

Kapcsolódó

Gondos atyafiak unokái

Aki beszéltette a múltat

Szabó Gyula – A szavak jó gazdája

 

Exit mobile version