Lövéte – A megújult „Népiskola”

SICVLICVM 0007.

Simó Márton felvétele

A régi iskola 1888-ban épült, Lönhart Ferenc római katolikus püspök biztatására, Draskoczy Jenő tervei alapján, az akkori lövéteiek anyagi segítségével, helyi mesterek közreműködésével. Több mint egy évszázadon át iskolaként, majd óvodaként szolgált. Mivel időközben megfelelő és elégséges méretű épületek jöttek létre Lövéte községben, 2002 óta itt már nem zajlott oktatás, és az ingatlan visszakerült a helyi római katolikus egyházközség birtokába.

Állaga az évek során azonban megromlott és bármilyen célra alkalmatlanná vált. Bár rendelkezett építészeti és esztétikai értékekkel, érdemes lett volna arra is, hogy szerepeljen a műemléki nyilvántartásban, de ez a besorolás, amely némiképp védelmet biztosíthatott volna, sajnálatosan elmaradt, és a hajdani népiskolát a megsemmisülés, a lebontás veszélye fenyegette.

A Draskoczy Jenő által készített eredeti látványterv (1888)

Az épülettömeg megformálásától a tornác és az utcai oromfal díszítéséig egységes képet nyújt, igen jó példája a népi építészetből merítő, annak arányrendszerét, anyaghasználatát és térformálását hűen megtartó építészeti ízlésnek, amely a 19. század végén az Osztrák-Magyar Monarchia különböző szegleteiben, történetesen a Székelyföldön is népszerűvé vált középületek tervezésekor.

A régi Népiskola, a mostani óvoda, a plébánia és a templom Lövéte településképének meghatározó épületegyüttesét alkotja.

Felújítása Várday Zsolt székelyudvarhelyi építész tervei alapján, túlnyomórészt magyar állami támogatásból, a politikai község és a helyi közbirtokosság ide irányítható erőforrásainak felhasználásával történhetett meg 2015 és 2019 között. A jövőben – a 2019. június 2-án történt átadását követően –, mivel a Csíksomlyóra vezető Mária Út déli leágazása a település közelében halad, a vallásos turizmus útvonalára tűzött hajdani iskolaépület a zarándoklatok méltó stációjává válhat.

Emellett a Határtalanul diáktáborok egyik célpontja gyanánt is szolgálhat, ahol autentikus környezetben szállhatnak meg a vendégek, innen indulva a környék szépségeit felfedező túráikra. Mivel jól felszerelt konyhával, saját fűtési rendszerrel, tágas konferenciateremmel és kiállítási felületekkel rendelkezik, alkalmasnak bizonyult helytörténeti, muzeológiai értékekkel rendelkező állandó és alkalmi kiállítások, konferenciák, népfőiskolai jellegű képzések befogadására is. Ily módon ez az objektum – bár a koronavírus-járvány nagyban akadályozta a kulturális és a civil tevékenységek kibontakozását – az elmúlt években a Népiskola a község egyik szimbólumává vált.

A felújított Népiskolához tartozó adminisztrációs tevékenységet, annak idegenforgalmi és közösségi értékesítését a Zöld Erdély Egyesület látja el.

A külön meg nem jelölt szövegközi fotókat Simó Márton készítette

(2021. november 7.)

Élő Székelyföld Munkacsoport

Az Élő Székelyföld Egyesület és Munkacsoport állandó stratégiai partnere a Hargita Népe napilap.

Kapcsolódó

Lövéte község honlapja

A formát kereső község

Hiterősítő hétvége Lövétén

Népiskola – Zöld Erdély Egyesület

Lövéte – falurészlet (Egyed József felvétele)
Exit mobile version